28 de juny, 2006

Monopartit, bipartit, tripartit:

Monopartit, bipartit, tripartit:
Són algunes de les maneres de governar un país. Respondre a la pregunta, quina d’elles és la millor? Seria una tasca força complicada i dependria del moment històric i de la posició en el espectre electoral de l’interpel·lat. A Catalunya ha hagut abans del tripartit, que molts s’afanyen en desprestigiar permanentment, un bipartit. CiU no és un sols partit sinó dos i, encara que ho vulguin ocultar, també han tingut enrenous entre els dos partits que conformen la coalició. No ha estat mai una bassa d’oli la relació que han mantingut i les punyalades per l’esquena entre els líders de Convergència i Unió han estat a l’ordre del dia. Ara bé el govern en coalició és complex i la jove democràcia espanyola li costa entendre que quan la societat és plural i cap partit aconsegueix, per si sols, tenir una majoria parlamentària suficient per governar ha d’arribar als acords necessaris estables o conjunturals que li possibilitin governar. Sembla que la distribució d’escons a les properes eleccions autonòmiques del mes d’octubre mantindran una distribució de vots no massa diferent de l’actual la qual cosa obligarà a realitzar pactes entre els partits. Alguna de les opcions amb possibilitats reals són:

Monopartits:
- Govern del Partit Socialista, PSC. Seria l’única opció real de govern d’un sol partit i la més desitjable per a desenvolupar adequadament l’Estatut d’Autonomia. Es podria donar amb majoria absoluta o mantenint pactes conjunturals amb altres forces polítiques.
- Les altres possibilitats de governs monocolors, si Convergència i Unió continua com a coalició i sembla que serà així, sols serien (hipoteticament)-possibles amb els partits de PP, ICV i ERC individualment considerats i aquestes opcions són a priori no creïbles.

Bipartits
- La coalició de CiU és una de les opcions que difícilment pot aconseguir la majoria suficient per governar però té molt complicat obtenir majoria absoluta per no dir impossible. Fer-ho amb el suport extern del PP és complicat ja que amb el desprestigi que el PP s’ha guanyat els darrers temps el seu pes serà insuficient per ser la crossa de CiU al govern. Sense oblidar que Artur Mas és un oportunista polític al que interessa més la posició personal que el desenvolupament de polítiques que beneficiïn a la col·lectivitat, així o ha entès després de la seva actuació en la tramitació de l’Estatut la ciutadania i així li mostrarà votant-lo amb racaneria.
- La coalició del PSC amb algun altre grup del Parlament com podria ser ICV o ERC és una opció que té base real i possible, fins i tot podria ser una alternativa a haver de reproduir el tripartit.

Tripartits:
- Convergència +Unió + Partit Popular: és difícil que obtinguin un resultats que ho possibiliti. Per un altre costat seria una situació que difícilment seria entesa pels electors de CiU, sense tenir en compte que això representaria un pas enrera per Catalunya.
- Convergència i Unió amb els socialistes, és el que s’ha anomenat la sociovergència. Aquesta opció matemàticament és molt possible però voldria dir que el PSC i convergència perden tots dos vots i que no poden fer altres combinacions de pactes i aquesta és una possibilitat poc probable.
- Finalment el tripartit que es podria donar és el que ja s’ha produït en aquesta legislatura entre PSC, ICV i ERC. És una opció que té molts números per tornar-se a donar segons mostren els sondeigs però que evidentment de produir-se ho farà amb tants canvis en les relacions internes que no tindrà res a veure amb el tripartit conegut fins ara.

Són algunes de les combinacions que es poden donar a l’octubre. La meva opinió és que el PSC tindrà un increment de vots apropant-se bastant als resultats que sols obtenir a les generals de manera que serà possible un govern en minoria pactant puntualment amb altres forces. La segona opció que jo considero com a viable és la de governar el PSC amb una de les dos forces d’esquerra ICV o ERC. I en darrer extrem la opció realment possible és la del tripartit nacionalista i d’esquerres.