10 de setembre, 2013

En record de Juanjo Garra

En aquestes línies que segueixen vull fer un petit recordatori del Juanjo Garra en aquells aspectes que jo més vaig conèixer. Amb ell vaig, tenir la satisfacció de compartir moments agradables com a amic, organitzant activitats al barri de Balàfia i, també, com a company de la corporació municipal de l’Ajuntament de Lleida.
 Serveixin aquests lletres com a homenatge a una persona que afrontava la vida amb templança i els nous reptes com una necessitat vital. He volgut expressar algunes petites coses de les que vaig gaudir amb el Juanjo de manera natural i senzilla, característiques que el definien a ell mateix.
El Juanjo Garra, era un jove actiu i implicat en les activitats del seva estimada Balàfia, va tenir un paper destacat en el grup de joves del barri. Un grup de joves que feien militància de pertinència, de ciutat i de barri, i ho feien reivindicant la utilització de l’article neutre “lo” per a nomenar el seu barri, per això van popularitzar l’expressió: “Balàfia lo meu barri”. Expressió que durant molts anys va ser el lema de l’Associació de Veïns de Balàfia, entitat que vaig tenir la satisfacció de presidir durant més d’una dècada.
Aquesta sensibilitat per la joventut i la societat en la que es desenvolupa van portar al Juanjo a integrar-se com a educador de joventut als serveis socials municipals. Responsabilitat que va exercir durant uns quants anys. Posteriorment va ser, en el mateix departament municipal, assistent social a Balàfia i al Secà. També va ser en aquesta època quan va prestar els seus serveis com a funcionari municipal a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Suchs. Població vinculada administrativament al municipi de Lleida i en la que deixar la seva empenta al coordinar l’edició del llibre commemoratiu del cinquanta aniversari de la població. En la carrera administrativa la seva estima per l’esport el va portar, finalment, a conjugar afició i professió incorporant-se al Departament d’Esports de l’Ajuntament de Lleida com a cap de Secció.
La condició d’esportista del Juanjo ha estat present no sols en la vesant d’alpinista, esport que li va donar i li va treure tant, sinó també en altres àmbits esportius. Així, quan tot just s’iniciava la dècada de mil nou-cents vuitanta, el grup de joves de Balàfia, al que com comentava abans ell pertanyia, es proposà donar la benvinguda a la primavera amb una activitat esportiva, per això van organitzar la primera cursa popular de Balàfia. Cursa de la que ell ha estat un dels organitzador, i present d’una o altra manera, en gairebé totes les edicions fins avui dia. Enguany ha estat l’edició número trenta-u. Un esdeveniment esportiu que en la seva onzena edició, i gràcies a l’empenta del Juanjo, el president de l’Associació de Veïns i un jove capellà de la parròquia Sant Antoni Maria Claret, li van donar una espenta qualitativa important passant a organitzar-se a partir d’aquell any, i de manera simultània, la Cursa Popular i la Mitja Marató de Balàfia, era l’any 1990.
Una de les afeccions que compartíem amb el Juanjo era la bicicleta de Muntanya. Junts vam anar a Andorra, fa més de vint anys, a comprar la nostra primera BTT. Bicicleta que adquiríem i estrenàvem el mateix dia fent una travessa de muntanya d’Andorra a la Seu d’Urgell. A aquesta seguiren altres rutes per la muntanya, però també, i més assíduament, per l’horta de Lleida.
El Juanjo sempre va estar lligat fortament als seus orígens essent un balafienc i lleidatà de pro. Potser per això si no podia descansar per sempre més a la seva ciutat havia de ser en el lloc més elevat. Adeu Amic.