19 de setembre, 2013

Serietat en polítiques dInterior, senyora Obis

El primer que em sorprèn de l'article d'opinió de la senyora Bea Obis en defensa de la Conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya és que ho faci com a portaveu de CiU a l'Ajuntament de Lleida. Crec que confon posicions, idees i conceptes i ho lamento perquè això no ajuda a millorar la gestió tècnica de l'administració i, menys encara, a la presa de decisions polítiques. Aquest error de partida diu poc a favor de la senyora Obis com a responsable política i lalhora posa en evidència les persones que l'han assessorat al respecte. Per aquest motiu, voldria contestar el seu article per aclarir-li alguns punts.
Sàpiga, senyora Obis, que hi ha diferents moments que cal tenir en compte davant d'un risc. Són la previsió, la prevenció, la resposta a lemergència generada pel risc i el restabliment de la normalitat. Una actuació correcta en cada estadi no sempre evita, però sí disminueix, el perill del següent i, per tant, els recursos necessaris per afrontar-lo.
La previsió és reflexionar davant duna possible situació de risc i intentar preveure què pot passar, analitzar les circumstàncies, la probabilitat que es produeixi, quins elements incideixen de forma positiva o negativa, etc. Les diferents administracions utilitzen els recursos que tenen al seu abast per saber què pot arribar a passar i, basant-se en això, es fan els plans d'emergència corresponents, en funció dels nivells administratius. En aquest sentit, res a dir.
On ja no coincidirem és en la prevenció o en les mesures que cal prendre per evitar o minimitzar un risc. Mentre l'Ajuntament de Lleida neteja periòdicament les clavegueres, tal i com correspon, i en especial aquelles que poden estar afectades pels aiguats, la Generalitat de Catalunya ha reduït la seva despesa en la neteja de lleres dels rius i del sotabosc, ha disminuït les torres de guaita i ha reduït els serveis preventius contra incendis, entre altres. Tot això suposa un increment de risc i un conjunt de  conseqüències negatives que se'n poden derivar com, malauradament, va passar al Pirineu amb els aiguats.
Pel que fa a la resposta de la Generalitat a lemergència produïda per les inundacions de muntanya, i en especial a la Vall d'Aran, deixa molt a desitjar. Durant lepisodi es pot fer poc per evitar-lo. Però lactuació passiva del Govern va perjudicar els aranesos, que van haver desperar més temps del que calia per tenir restablerts els serveis bàsics i imprescindibles. Parlo, per exemple, pel fet de no haver demanat els recursos materials, com helicòpters, i els humans que estaven a la seva disposició de la Unitat Militar dEmergències.

Si ens centrem en els aiguats que van caure a Lleida i que van inundar diferents zones i edificis de la ciutat, en aquest cas sí que es va fer ús daquests recursos existents. Si no, shaurien exigit els serveis dels Bombers a la Generalitat.
No em contesta i m'agradaria saber per què després de tres anys el president de la Generalitat, Artur Mas, encara no ha convocat, tal i com li correspon, la Junta de Seguretat de Catalunya que ell presideix i que és l'òrgan de coordinació per excel·lència de la seguretat a Catalunya.
Senyora Obis, si us plau, no impliqui els cossos operatius en emergències que han actuat professionalment. El problema ve de les males decisions polítiques que està prenent CiU al govern actual de la Generalitat en temes de seguretat. Per tant, insisteixo. No és un problema de Mossos dEsquadra o de Bombers, els sindicats dels quals estan denunciant la manca de recursos que el Govern hi destina. És un problema de decisions polítiques errònies d'Interior que, per això, fa aigües.   

Joan Gómez López
Secretari de Polítiques de Seguretat
Federacio PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran
@joangomezlopez


10 de setembre, 2013

En record de Juanjo Garra

En aquestes línies que segueixen vull fer un petit recordatori del Juanjo Garra en aquells aspectes que jo més vaig conèixer. Amb ell vaig, tenir la satisfacció de compartir moments agradables com a amic, organitzant activitats al barri de Balàfia i, també, com a company de la corporació municipal de l’Ajuntament de Lleida.
 Serveixin aquests lletres com a homenatge a una persona que afrontava la vida amb templança i els nous reptes com una necessitat vital. He volgut expressar algunes petites coses de les que vaig gaudir amb el Juanjo de manera natural i senzilla, característiques que el definien a ell mateix.
El Juanjo Garra, era un jove actiu i implicat en les activitats del seva estimada Balàfia, va tenir un paper destacat en el grup de joves del barri. Un grup de joves que feien militància de pertinència, de ciutat i de barri, i ho feien reivindicant la utilització de l’article neutre “lo” per a nomenar el seu barri, per això van popularitzar l’expressió: “Balàfia lo meu barri”. Expressió que durant molts anys va ser el lema de l’Associació de Veïns de Balàfia, entitat que vaig tenir la satisfacció de presidir durant més d’una dècada.
Aquesta sensibilitat per la joventut i la societat en la que es desenvolupa van portar al Juanjo a integrar-se com a educador de joventut als serveis socials municipals. Responsabilitat que va exercir durant uns quants anys. Posteriorment va ser, en el mateix departament municipal, assistent social a Balàfia i al Secà. També va ser en aquesta època quan va prestar els seus serveis com a funcionari municipal a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Suchs. Població vinculada administrativament al municipi de Lleida i en la que deixar la seva empenta al coordinar l’edició del llibre commemoratiu del cinquanta aniversari de la població. En la carrera administrativa la seva estima per l’esport el va portar, finalment, a conjugar afició i professió incorporant-se al Departament d’Esports de l’Ajuntament de Lleida com a cap de Secció.
La condició d’esportista del Juanjo ha estat present no sols en la vesant d’alpinista, esport que li va donar i li va treure tant, sinó també en altres àmbits esportius. Així, quan tot just s’iniciava la dècada de mil nou-cents vuitanta, el grup de joves de Balàfia, al que com comentava abans ell pertanyia, es proposà donar la benvinguda a la primavera amb una activitat esportiva, per això van organitzar la primera cursa popular de Balàfia. Cursa de la que ell ha estat un dels organitzador, i present d’una o altra manera, en gairebé totes les edicions fins avui dia. Enguany ha estat l’edició número trenta-u. Un esdeveniment esportiu que en la seva onzena edició, i gràcies a l’empenta del Juanjo, el president de l’Associació de Veïns i un jove capellà de la parròquia Sant Antoni Maria Claret, li van donar una espenta qualitativa important passant a organitzar-se a partir d’aquell any, i de manera simultània, la Cursa Popular i la Mitja Marató de Balàfia, era l’any 1990.
Una de les afeccions que compartíem amb el Juanjo era la bicicleta de Muntanya. Junts vam anar a Andorra, fa més de vint anys, a comprar la nostra primera BTT. Bicicleta que adquiríem i estrenàvem el mateix dia fent una travessa de muntanya d’Andorra a la Seu d’Urgell. A aquesta seguiren altres rutes per la muntanya, però també, i més assíduament, per l’horta de Lleida.
El Juanjo sempre va estar lligat fortament als seus orígens essent un balafienc i lleidatà de pro. Potser per això si no podia descansar per sempre més a la seva ciutat havia de ser en el lloc més elevat. Adeu Amic.